Batterijakten

På klassrådets anslagstavla fanns en dag en lapp med en önskan om att klassen skulle vara med i batterijakten. Ett rungande majoritetsbeslut blev det efter omröstning! Vem vill inte vara med och vara miljöhjälte? Det vill vi i alla fall!
Nu har vi tillsammans genomfört Batterilektion 1: Hur kom nån på det? Vi har lärt känna några vetenskapsmän som, av en ren slump eller otaliga timmars arbete, kommit på hur vi kan nyttja naturens elektricitet. Nu vet vi varifrån ordet ”GALVANIsm” kommer och varför vi mäter batteriets spänning i just VOLT(A). Det är cool kunskap!

Vi utforskade statisk elektricitet med hjälp av kam, vårt eget hår, små pappersbitar  och vattenkranen i klassrummet. Dessutom finns Galvanis grodor överallt i vårt klassrum nu och på fritidsklubben! Vart du än går riskerar du att kliva på en! Riktigt långt kan de hoppa också!

Idag har vi genomfört Batterilektion 2: Hur funkar det? Vi har gjort citronbatterier, limebatterier, gurkbatterier och potatisbatterier! Vi har lärt oss att elektricitet är elektroner som rör sig i något som leder elektrisk ström! Kopparspiken var batteriets pluspol, zinkskruven batteriets minuspol och den sura citronsaften vätskan där elektronerna kan röra sig och få lampan att lysa! Häftigt med ”elektriska” citroner!

Vi har nu genomfört batterilektion 4: Spara på energi! Hasse från Vakin ritade upp vattnets kretslopp på tavlan och pratade om orden RESURSER och FÖRBRUKNING och vi diskuterade hur vi kan få något att räcka till så mycket som möjligt! I batterier finns massor av ämnen som går att återvinna och det som inte kan återvinnas kan återvinnas som energi! Nu vet vi hur det går att vara smart och hushålla med våra resurser! Nu vet vi hur avfallstrappan ser ut!

Nu har vi genomfört batterilektion 6: Lyssna på mig! Vi har tittat på retorikmatcher, samlat fakta och argument från One planet och Batteriinsamlingen för att få människor att återvinna batterier!
Här är några av de argument som vi vill att alla ska känna till som är en anledning till varför just DU ska lämna in batterier till återvinning:

  • Batterier innehåller miljöfarliga ämnen som kan skada människor, djur och natur.
  • Vissa batterier innehåller tungmetaller. Till skillnad från andra grundämnen bryts tungmetaller inte ner. Om du slänger ett batteri som innehåller kvicksilver, bly eller kadmium i soporna, går alltså tungmetallen ut i luften när soporna bränns, och sedan in i ekosystemet till djur och natur där de stannar de kvar. Om du äter kött eller fisk som utsatts för till exempel kvicksilver, bly eller kadmium, så förs tungmetallerna över till din kropp. Det vill du väl inte?
  • 75% av innehållet i våra vanligaste batterier kan användas igen!  T ex nickel, kadmium, järn, bly, zink, koppar och till och med batterisyra!
  • När vi återanvänder metaller i gamla batterier slipper vi gräva hål i jordskorpan för att göra nya gruvor och minskar utsläpp och föroreningar!
  • Det finns fortfarande batterier som innehåller kvicksilver. Kvicksilver är mycket giftigt och återvinns inte. Men återvinningscentralen sorterar ut det och förvarar det säkert så att det inte kommer ut i naturen!

Här kan du LÄSA några av klassens tal!
Här kan du LYSSNA på några av klassens tal!
TJOHO! Hur glada blev vi inte idag när vi såg den här bilden på instagram!  
För att vara med i tävlingen skulle vi välja vad vi ville programmera vår robot till och vi skrev så här:
”Klass 4 vill programmera sin robot till en sällskapsrobot som kan ställa frågor om hur man mår och säga tröstande ord. Influensan har härjat i Umeå och man känner sig så liten när man blir sjuk i skolan. När man ligger på soffan på fritidsklubben och bara väntar på att bli hämtad av mamma eller pappa kan roboten vara sällskap och trösta. Och det skulle den även kunna vara när man har gjort sig illa på rasten och behöver vila ett tag. ”❤🤖❤
Idag har vi varit ”samarbetspolare” och tejpat +poler på MASSOR av batterier!          Batterierna har vi fått genom att knacka dörr i vår by och fråga efter batterier, satt upp affischer om att vi samlar in batterier, sms:at släktingar runt om i Sverige om att de gärna får lämna in batterier hos Clas Ohlson åt oss, gått runt i klasserna på skolan och informerat om vår batteriinsamling och berättat för personalen på skolan att de gärna får skänka batterier till oss! Oj, så mycket hjälp vi fått!

Vilka miljöhjältar vi är! Hur det än går i tävlingen är det MILJÖN som är vinnare! Precis som vi vill!
En solig vinterdag i sitt bästa slag gick vi ut och spelade in en ”batterijaktsvideo” till egendiktad text. Vi hade riktigt kul i snön! Kolla in den, vet ja!
Dagen kommen att åka med batterier!